Kävin juuri kurkkimassa eräällä lapsettomuusaiheisella keskustelupalstalla, jossa pohdittiin onnistumisprosentteja. Jollakin oli kuusi siirtoa takana, eikä yhtään plussaa. Ihmeteltiin, voivatko IVF:n tai ICSI:n onnistumisprosentit pitää paikkaansa. 

Me kun olemme olleet avoimia tämän lapsettomuuden ja hoitojen suhteen, minulta on monesti kysytty, mitkä ovat meidän mahdollisuutemme - mitkä ovat minkäkin hoidon onnistumisprosentit. Jossain lukee, että IVF:ssä onnistumisprosentti on 40, jossain 25-30. Yksi klinikka näyttää puhuvan 50 prosentista ja toinen julistaa, että eräänä vuonna heillä onnistui 60 prosenttia IVF-hoidoista! Mitä nuo prosentit kertovat meidän tilanteestamme? Eivät yhtään mitään. Niiden taustalla on paljon ihmiskohtaloita, paljon erilaisia lähtökohtia. Toisilla on jo lähtiessä paremmat mahdollisuudet kuin toisilla.

Mitkä ovat meidän lähtökohtamme? Puhuimme tästä myös lääkärimme kanssa ja hänen mukaansa, koska "tuotamme" hyvin TOP-luokan alkioita ja muutenkin kaikki näyttää olevan siinä vaiheessa ok, meidän lähtökohtamme ovat suht hyvät. Käyrän alapäässä ovat ne parit, joilla tulee ongelmia jo hoidon alkupäässä. Ei tule munasoluja, ne eivät hedelmöity tai ne eivät jakaudu normaalisti.

IVF-hoidoissa kuulemma onnistumisprosentti laskee kolmen yrityksen jälkeen, mutta sekään ei taas kerro mitään. Sekin riippuu parista ja ongelmasta. Jos ongelma on "pieni", mahdollisuudet voivat olla ihan samat kuudennella yrityksellä kuin toisellakin. Kyse on vain huonosta tuurista. Jos taas ongelma on suuri, voidaan kolmen yrityksen jälkeen jo nähdä, että asiaa ei juurikaan voida auttaa hoidoilla - ja mahdollisuudet ovat heikot.

Siitä tullaan taas seuraavaan mysteeriin... Meidän ongelmamme vaikuttavat "pieniltä", mutta voihan olla, että ne ovat suuria, mutta me emme vain tiedä sitä vielä.

Minä vastaan kyselijöille, että meidän mahdollisuutemme onnistua seuraavassa hoidossa on 50 prosenttia, koska vaihtoehtoja on tasan kaksi. Me joko onnistumme tai epäonnistumme. Sillä, mikä on keskimääräinen onnistumisprosentti muilla ihmisillä, ei ole merkitystä.